Možná jste se stravovaly low carb již před samotným otěhotněním. Možná se vám zdá nízkosacharidová dieta logickým řešením pro diagnostikovanou těhotenskou cukrovku.
Tak nebo tak, teď se možná ptáte, zda je tenhle druh stravování v těhotenství vhodný. Pojďme si to blíže rozebrat 🙂.
Co se dozvíte v tomto článku:
✅ Je v nás nízkosacharidová strava geneticky zakódovaná?
✅ Co je inzulinová rezistence?
✅ Jak se stravovaly těhotné ženy v minulosti?
✅ Proč je vhodné low carb stravování v těhotenství a při těhotenské cukrovce?
Je v nás nízkosacharidová strava geneticky zakódovaná?
Těhotenství je obdobím mnoha změn. Nejen těch na první pohled patrných, ale i vnitřních.
U všech savců se projevují během těhotenství fyziologické změny, které usnadňují zvýšenou produkci inzulinu i inzulinovou rezistenci. Jedná se tak o normální geneticky danou reakci, která se vyvinula již v období, kdy se lidé stravovali nízkosacharidově.(zdroj)
❗ Tato reakce je problémem až ve chvíli, kdy se nedaří u těhotných žen udržet hladinu glykemie na optimální úrovni. Tím je diagnostikována těhotenská cukrovka.
Co je inzulinová rezistence?
Pro pochopení toho, co se odehrává v našem těle, je potřeba vysvětlit pojem inzulinová rezistence.
Inzulin je hormon vylučovaný slinivkou. Pomáhá odstranit glukózu z krevního oběhu a dopravit jí do buněk, aby mohla být využita jako zdroj energie.
Inzulinová rezistence je stav, kdy tělo přestane na inzulin reagovat normálně. Tím, že je hladina glukózy trvale zvýšená, musí slinivka vylučovat vyšší dávky inzulinu, aby tuto hladinu udržela v normálu.
Tělo si tak po čase zvykne na vyšší hladiny inzulinu a přestává na ně reagovat. Má vyšší dávky glukózy i inzulinu, ale inzulin už tady neplní svou funkci, tzn. buňky jsou na působení inzulinu rezistentní.
Jak vznikla inzulinová rezistence?
Inzulinová rezistence je v těhotenství přirozený stav. Pokud jsou hladiny glykemie na optimální úrovni, neznamená inzulinová rezistence žádnou hrozbu.
Lidstvo je od pradávna historicky spjaté s obdobím hladovění. Lidé trpěli nedostatkem potravy, zejména sacharidů. Inzulinová rezistence zajistila, že si tělo matky odebere méně energie a zbytek přesměruje k miminku.
Dnešní doba je ale jiná. Dnes máme většinou nadbytek sacharidů. Tím se přirozený proces inzulinové rezistence obrací proti nám.
Jak s tím ale bojovat? Jak se stravovat, abychom hladinu glykemie udržely pod hraničními hodnotami?
Řešením je omezit konzumaci potravin, které glykemii zvyšují. Sacharidy.
Možná se ptáte, proč se těhotenská cukrovka objevuje až v druhé polovině těhotenství?
Důvodem je zvýšené množství hormonů, které tělo vylučuje právě v druhé polovině těhotenství – estrogen, progesteron, kortizol a lidsky placentární laktogen. Tím se inzulinová rezistence postupně zhoršuje.
Metabolismus těhotné ženy se snaží zásobovat plod dostatečnou energií a citlivost na inzulin se tak snižuje o 50-70 %. Ženy v pozdějším období těhotenství dokáží až o 30% efektivněji vyrábět glukózu z jiných zdrojů, což zpochybňuje potřebu vyššího příjmu glukózy ze stravy.(zdroj)
Někteří odborníci se tak domnívají, že tyto změny hodnot inzulinu a metabolismu během těhotenství jsou důsledkem adaptace na stravovací režim s nízkým množstvím sacharidů, na které bylo lidstvo zvyklé po tisíce let před nástupem moderního zemědělství. (zdroj)
Více informací: Zakázané potraviny v těhotenství
Jak se stravovaly těhotné ženy v minulosti?
Kultura lovců a sběračů měla jen velmi omezený přístup k potravinám obsahujícím škrob, neznali rafinované cukry a často se dostávali do situací, kdy byli i 12 a více hodin bez jídla. Ženy tak byly běžně ve stavu ketózy.
I Inuité a další původní obyvatelé Aljaška a Kanady neměli problém s reprodukcí a svou stravu přitom zakládali převážně na tucích a bílkovinách s velmi nízkým obsahu sacharidů. (zdroj)
To vše dokládá, že low carb neboli nízkosacharidová strava je v období těhotenství přirozená.
Proč je low carb stravování vhodné v těhotenství a při těhotenské cukrovce?
Hlavní PROČ jste se dozvěděly v předchozích řádcích.
Důvod je prostý: Člověk je předurčený k nízkosacharidové stravě. Je našemu tělu přirozená.
Někteří odpůrci nízkosacharidové stravy tvrdí, že strava musí být vyvážená, tj. musí obsahovat tuky, bílkoviny a dostatečné množství sacharidů.
Proč sacharidy?
Protože dodávají našemu tělu energii a potažmo i miminku.
Jenže energii získáváme i z tuků.
Pokud bude úbytek sacharidů na talíři vykompenzován dostatečným množstvím dalších makroživin – tuků a bílkovin, naše tělo dostane vše potřebné.
S tím jde ruku v ruce další tvrzení, se kterým se můžeme setkat: Díky nízkosacharidové stravě máme málo živin, vitamínů, vlákniny a energie.
To ale není pravda.
Málo živin můžeme mít i při vysoce sacharidové stravě. Pokud se budeme ládovat v těhotenství vším, co nám přijde pod ruku – rohlík s marmeládou, pizza k obědu, tu a tam něco na zub…naše tělo rozhodně nezíská mnoho živin.
Čeho ale získá až až, jsou sacharidy. Sacharidy, které zvyšují množství glukózy v krvi, a na které slinivka reaguje zvýšeným množstvím inzulinu.
Závěrem k Low Carb stravování v těhotenství
Nízkosacharidová strava je přínosná, pokud se stravujeme pestře a zdravě. Low Carb je založené na několika základních potravinách – mase, rybách, vejcích, mléčných výrobcích a velkém množství zeleniny, tj. na nejlepších potravinách, které sobě i miminku můžeme v těhotenství dopřát.
Více informací: