Těhotenskou cukrovkou jsem si sama prošla. Poté, co jsem obdržela na diabetologii všechna ta lejstra, jsem měla pocit, že nemůžu jíst téměř nic. Ve skutečnosti tomu tak ale nebylo a dnes si ukážeme, které potraviny nejíst při těhotenské cukrovce a kterým je lepší se vyvarovat.
U každé skupiny jsem vysvětlila, jaké potraviny sem patří a proč nejsou při těhotenské cukrovce vhodné. Můžete si tak udělat samy obrázek o tom, zda je do jídelníčku zařadit či nezařadit.
Co najdete v tomto článku?
Co nejíst při těhotenské cukrovce?
1. RAFINOVANÉ SACHARIDY
Rafinované sacharidy nejsou vhodné hned z několika důvodů: neobsahují vlákninu, rychle se tráví a vstřebávají a mají vysoký glykemický index. Navíc jsou chudé na živiny.
Co to znamená?
Ano, vaše glykémie po nich vyletí strmě vzhůru.
Které potraviny patří mezi rafinované sacharidy?
- zpracované obilné potraviny a všechny produkty z bílé mouky – chléb, rohlíky, těstoviny, pizza, brambůrky apod.
- cereálie nebo pufované obilniny (popcorn, rýžové chlebíčky)
- instantní potraviny aneb potraviny, které vám mají pomoci zkrátit čas strávený v kuchyni – instantní nebo předvařená rýže, instantní nudle, instantní ovesná kaše
- bílá rýže
- brambory – ty sice patří mezi základní potraviny, ale mají vysoký glykemický index a je třeba s nimi při těhotenské cukrovce nakládat opatrně.
Chleba při těhotenské cukrovce?
Možná si říkáte, že si nemůžete dát ani chleba. Ve skutečnosti vám možná chleba vadit nebude, ale často je potřeba zkoušet. Mně například po Šumavě glykémie vyskočila, po bavorském chlebu z Globusu bylo vše v pořádku (při konzumaci s mírou).
Dobrou variantou pak byly různé večerní nebo proteinové chleby, které obecně obsahují málo sacharidů a cukrů. Pokud vám tedy pečivo nedělá dobře nebo si chcete dopřát o něco více, tyto chleby vám neplechu při těhotenské cukrovce určitě neudělají. Koupíte je běžně například v Lidlu.
Brambory při těhotenské cukrovce?
Brambory jsou plné draslíku, vlákniny a dalších živin. Skvělá potraviny nejen v těhotenství. Jejich nevýhodou ale je, že zvyšují glykémii. Z toho důvodu je dobré si je dopřát střídměji a raději porci postupně navyšovat a zkoušet, co udělá s glykémii. To platí taky pro rýži nebo těstoviny.
Zaměřte se taky na přípravu – vařené brambory mají nižší glykemický index než brambory pečené v troubě, po kterých vám glykémie vyskočí výrazněji.
Pizza?
Klasická pizza by nejspíš s vaší glykémii pěkně zatočila. Z toho důvodu můžete zkusit odlehčenou a zdravější verzi, kterou jsem si připravovala já. A dodnes si jí občas takto připravujeme.
Tím nejdůležitějším je vyměnit těsto na pizzu za celozrnnou tortillu. Tu následně pomažete rajčatovou omáčkou nebo kečupem s nízkým obsahem cukru a naskládáte, co máte rádi. Já dávám červenou papriku, rajčata, cibuli a především dostatek bílkovin – šunka a sýr, který máte rádi. Poté dáte na chvíli zapéct, dokud se vše nezapeče a tortilla nezezlátne (cca 10 minut).
2. CUKR
Tato položka vás asi nepřekvapí. Nejlepší variantou je se cukru co nejvíce vyhnout a postupně si navykat na přirozenou chuť jídel bez přidaného cukru. Po pár dnech zjistíte, že vám všechno připadá tak nějak sladší. Alespoň já jsem to tak měla.
Cukry spadají do skupiny sacharidů a musíte je počítat dohromady.
Co to znamená?
Uvedu příklad: Plánujete si trochu zahřešit a dát si po obědě kousek čokolády, která obsahuje určité množství cukru. Aby vám glykémie nevyskočila nad hraniční hodnotu, musíte na úkor čokolády ubrat ze sacharidů při obědě (dát si méně kukuřice, brambor, rýže apod.).
Které potraviny mají nejvyšší množství cukru?
- cukry: bílý cukr, hnědý cukr, raw cukr, melasa, med, agávový sirup a další druhy sirupů (datlový, javorový apod.), datlový a kokosový cukr, sacharóza, dextróza, fruktóza atd.
- sladkosti: sušenky, zmrzlina, bonbony, buchty atd.
- sladké nápoje: limonáda, džus (a to i ten čerstvě vymačkaný nebo 100 % džus), slazený čaj, ochucené mléko, čerstvé šťávy atd.
- potraviny, které mají přirozeně vysoký podíl cukru: sušené ovoce (datle, rozinky, sušené rozinky nebo meruňky apod.), ovocné smoothies atd.
- omáčky s velkým množstvím cukru: kečup, BBQ omáčka, teryiaki omáčka atd.
Honí vás po obědě mlsná a rády byste si daly něco dobrého? Bez obav si můžete dát kousek vysokoprocentní čokolády nebo pár lžiček oříškového másla (z mandlí, arašídů, lískových oříšků). Jen mrkněte na etiketu, co kupujete, protože některé čokolády obsahují dost cukrů a ztužené tuky. Čokoládu a ořechová másla z odkazů mám vyzkoušené a mohu se za ně zaručit.
3. UMĚLÁ SLADIDLA
Možná vás napadlo, že umělá sladidla glykémii přece zvyšovat nemohou. Dle studie se však zjistilo, že lidé pravidelně konzumující umělá sladidla mají vyšší riziko problémů s glykémií.
Jak je to možné?
Sladidla ovlivňují mikroby v našem trávicím traktu neboli probiotika. V některých případech je dokonce zabíjejí (to platí zejména pro sukralózu). Tím dochází ke zvýšení glykémie.
Dle výzkumu se účastníkům po konzumaci umělých sladidel, jako byl aspartam, sukralóza a sacharin, zvýšila glykémie 2 až 4 krát.
Jakým umělým sladidlům se raději vyhněte?
- aspartam
- sukralóza
- sacharin
- acesulfam draselný
- neotam
Jako příklad si vezmeme sukralózu. Jedná se o sladidlo připravené chlorinací sacharózy a je doporučováno diabetikům a všem, kteří se snaží zhubnout.
Výsledek však bývá opačný.
Sukralóza může být příčinnou nárůstu hmotnosti a vzniku inzulinové rezistence a cukrovky druhého typu. Zároveň může působit toxicky na DNA (zdroj), narušit střevní mikroflóru (zdroj) a při tepelné úpravě zvýšit riziko karcinogenity (zdroj).
Jaké jsou bezpečné alternativy umělých sladidel?
Stévie
Stévie je sladidlo pocházející z bylin a je tak bezpečnější variantou sladidel. Má nulový obsah kalorií, neobsahuje glukózu, fruktózu a ani sacharózu.
U citlivějších jedinců může vést k nadýmání nebo plynatosti. Proto je lepší používat stévii střídmě a s rozmyslem.
Alkoholické cukry
Relativně bezpečná je taky konzumace menšího množství alkoholických cukrů, které se získávají například z kukuřice nebo březové šťávy. Patří sem:
- Xylitol – Xylitol má oproti běžnému cukru nízký glykemický index (kolem 7-13 podle zdroje a čistoty). Díky tomu ovlivňuje hladinu glykémie výrazně méně než cukr.
- Xylitol vypadá jako cukr a můžete ho klidně využít do pečení.
- Nevýhodou je, že u citlivějších jedinců vede k plynatosti a nadýmání, tak je lepší zkoušet pozvolna.
- Erythritol – Na rozdíl od jiných sladidel nemá erythritol téměř žádný vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu. Jeho glykemický index je nula. Erythritol není tělu vlastní, takže jen projde a nikde se nevstřebává.
- Erythritol jsem si oblíbila na pečení a používám ho dodnes, kdy už ho kombinuji s klasickým cukrem. Je sice dražší, ale pokud nepečete denně, vydrží vám.
- Při pečení jen myslete na to, že má 75% sladivost oproti běžnému cukru.
Více informací: Odzkoušené tipy, co mlsat při těhotenské cukrovce
4. TRANSMASTNÉ KYSELINY
Transmastné kyseliny jsou tuky, které vznikají výrobou tuhých margarínů z tekutých rostlinných olejů (nejčastěji těch levných, jako je slunečnicový, sójový, řepkový). Hydrogenací neboli ztužováním se pak objevují ve zpracovaných a smažených potravinách, protože prodlužují jejich trvanlivost. Například fast foody nemusejí vyměňovat olej na smažení tak často.
Ztužené tuky mohou být příčinnou srdečně cévních onemocnění, cukrovky a pravděpodobně se mohou podílet i na rozvoji nádorových onemocnění.
Najdete je v řadě polotovarů a to i těch, které vypadají na oko zdravě, v jídle z fast foodů, v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, koláčích, sušenkách, majonézách, některých margarínech, ale taky se často využívají při vaření v restauracích.
Jak mohou ovlivnit transmastné kyseliny průběh těhotenství a dítě?
Ztužené tuky zhoršují inzulinovou rezistenci, což ve zkratce znamená, že tělo má problém se snižováním glykémie.
Novorozenci maminek, které během těhotenství konzumovaly potraviny s částečně ztuženými tuky, jsou častěji postiženi astmatem a problémy se zrakem. Dle studie Dětského nemocničního zdravotního střediska v Ohiu jsou transmastné kyseliny rizikovým faktorem pro potrat v důsledku narušení normální funkce placenty.
Neznamená to, že si nemůžete dát něco “nezdravého”. Jde spíš o míru, aby podobné potraviny netvořily většinu vašeho jídelníčku.
Shrnutí, co nejíst při těhotenské cukrovce
Potravin, co nejíst při těhotenské cukrovce, není mnoho. Jezte skutečné potraviny, které nejsou zpracované nebo nemají složení o 20 slovech. Omezte sacharidy, přidejte bílkoviny a nebojte se tuků.
- Základem je kombinace – Nikdy nekonzumujte sacharidy samostatně. Přidejte k nim bílkoviny nebo tuky, které pomohou stabilizovat vaši glykémii. Například k jablku přidejte lžíci arašídového másla nebo kousek sýra.
- Pečte a mlsněte chytře – Při pečení zkuste vyměnit klasickou mouku za mandlovou mouku, která má výrazně nižší obsah sacharidů. K oslazení dezertů doporučuji erythritol, přírodní sladidlo s nulovým vlivem na glykémii.
- Zásobte se kvalitními potravinami – Mít doma zdravé základní potraviny, jako jsou luštěniny, zelenina, mléčné výrobky nebo maso, vám ušetří spoustu starostí, když zrovna nestíháte. Stačí je zkombinovat a vytvořit rychlé a chutné jídlo.
- Nezapomínejte na pohyb a odpočinek – I krátká procházka nebo pár minut jógy může zázračně pomoci s udržením glykémie. A nezapomeňte doplnit energii kvalitním spánkem.
- Vyzkoušejte něco nového – Ráda jsem zařadila do svého jídelníčku vysokoprocentní čokoládu nebo low carb tyčinky, které jsou ideální na svačinu na cestách.
Pokud se vám některé z tipů osvědčily, nebo máte další vlastní rady, budu moc ráda, když je napíšete do komentářů. Společně tak můžeme sdílet, co opravdu funguje!
A pokud hledáte kvalitní produkty, které vám mohou stravování usnadnit, podívejte se na mé doporučené tipy. Vyzkoušela jsem je sama a mohu je s klidným svědomím doporučit. 😊
Více informací o těhotenské cukrovce
- Co nejíst při těhotenské cukrovce
- Co jíst při těhotenské cukrovce
- Jak snížit ranní glykémii v těhotenství
- Těhotenská cukrovka rizika
- Ketony v moči v těhotenství
- Nejlepší potraviny při těhotenské cukrovce
- Low Carb stravování při těhotenské cukrovce
- Co mlsat při těhotenské cukrovce
- Vitamín D při těhotenské cukrovce
- Jak předejít těhotenské cukrovce