“Máte těhotenskou cukrovku.” A sakra, to si nesmím dát nic sladkého. Tohle byla asi třetí myšlenka, která se mi poté prohnala hlavou 😀. Protože sladký a já, to je jako Tom a Jerry. Nebo Laurel a Hardy. Prostě nerozlučná dvojka. Hledala jsem proto všemožné způsoby, co mlsat při těhotenské cukrovce. Dnes se s vámi podělím o tipy na dobroty, které jsem si dopřávala já.
Ano, některé mají štěstí, že si mohou i s těhotenskou cukrovkou dát kousek buchty a jejich glykemie zůstává přesně v hodnotách, ve kterých zůstat má.
Co když ale takové štěstí nemáte? Já měla pocit, že se mi glykemie zvyšuje už jen při pohledu na sladké 😀.
Vyzkoušejte tipy na sladké, které si můžete dopřát i při těhotenské cukrovce, aniž by se vaše glykemie vychýlila nad hraniční hodnoty.
Co mlsat při těhotenské cukrovce bez výčitek?
JABLEČNÝ ŠTRÚDL
Začneme úplnou klasikou, o které jste už nejspíš slyšely. Štrúdl z listového těsta s jablky.
Jak připravit jablečný štrúdl bez cukru při těhotenské cukrovce?
🍏 Koupíte listové těsto
🍏 Nastrouháte pár jablek – já většinou dávám cca 5 jablek na 2 šišky štrúdlu. Snažte se to s jablky nepřehnat, protože se pořád jedná o ovoce, které vám výrazněji ovlivňuje množství cukru v krvi.
🍏 Rozválíte těsto a zasypete nastrouhanými jablky
🍏 Posypete skořicí (skořice je skvělý způsob, jak si cokoliv osladit při těhotenské cukrovce) a přidáte ořechy dle chuti
🍏 Zabalíte a potřete vejcem
🍏 Pečete cca 20 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Občas ještě štrúdl můžete přetřít vejcem. Jakmile bude zlatavý, šup s ním ven.
I bez rozinek a závěrečného zasypání moučkovým cukrem je štrúdl výborný.
❗ Nemusíte se bát, že by vám připadal málo sladký. Při těhotenské cukrovce se vám chutě upraví a ucítíte opravdovou sladkost jídla.
Běžně se těsto posype trochou strouhanky, aby nevytekla šťáva z jablek. Doporučuju tam ale strouhanku nedávat a raději oželet, že vám trocha šťávy vyteče. Strouhanka je z mouky (sacharidy) a štrúdlu byste si pak mohly dopřát méně, protože bude obsahovat víc sacharidů.
Štrúdl si můžete dát samotný nebo s trochou kysané smetany, šlehačky, řeckého jogurtu. Spojení sacharidů s bílkovinou nebo tukem pomáhá udržet glykemii na uzdě a cukr v krvi vám pak nevystřelí tak rychle.
OVOCE SE ŠLEHAČKOU
Ovoce se šlehačkou je skvělá možnost, jak si dopřát. A je to fakt dobrota.
Třeba jahody s pořádnou hustou domácí šlehačkou, to zní líp než kdejaká čokoládová tyčinka 🙂.
Jak připravit domácí šlehačku?
Šlehačku určitě nekupujte ve spreji. Její složení by se vaší glykemii vůbec nelíbilo 🙂.
❗ Domácí šlehačka je tučnější a zasytí tak daleko rychleji. Šlehačka ve spreji je naopak plná cukrů a sníte jí bez problémů o hodně víc. Obsahuje 9 g cukrů na 100 g, zatímco ta domácí třikrát míň.
K výrobě domácí šlehačky potřebujete:
✅ Plnotučnou smetanu ke šlehání
✅ Stolní mixér
Plnotučnou smetanu ke šlehání vyndejte z lednice a ihned přelijte do mixéru, kde jí ušlehejte.
Šlehačku můžete obměnit za tvaroh, řecký jogurt nebo zakysanou smetanu.
Ovoce si vybírejte spíše bobulovité – maliny, borůvky, jahody. Po ovoci, jako je banán nebo hroznové víno vám vystřelí cukr daleko víc. Porce ovoce by se měla rovnat přibližně polovině hrníčku.
VYSOKOPROCENTNÍ ČOKOLÁDA
Dopřejte si 30-60 gramů vysokoprocentní čokolády. A k tomu třeba pár oříšků, které pomohou utlumit chuť na sladké.
❗ Čokoláda by měla obsahovat minimálně 75 % kakaa. Čím víc, tím líp pro vaší glykémii.
Najít “vyhovující” čokoládu ale není jen tak. Z obchodů mám nejlepší zkušenost s Lindt, online už je ten výběr o dost lepší. Hlavně i ty ceny jsou o dost lepší 😃. Dobrou zkušenost mám s těmito čokoládami, které jsou zároveň vyrobené ze samých dobrých věcí (což se o Lindtce úplně říct nedá, co si budeme povídat 😃):
🍫 Mým tipem je čokoládu rozehřát ve vodní lázni, naházet do ní nejrůznější oříšky a lžičkou pak na alobalu tvořit hrudky. Necháte zatvrdnout a máte skvělou mňamku, která vám vydrží hned několik dní.
Věděly jste, že je vysokoprocentní hořká čokoláda dobrým zdrojem hořčíku? Takže si vlastně dáváte štráfek čokolády pro zdraví 😀.
OŘÍŠKOVÁ MÁSLA
Oříšková másla jsem si zamilovala právě během těhotenské cukrovky. Do té doby jsem vyzkoušela jen arašídové máslo z Tesca a mé dojmy byly dost rozpačité. Nejen chuťově, ale i složením. Nechápala jsem, co na tom ti Američani pořád mají 🙂.
Byly tam sice arašídy, ale kromě toho taky kupa cukru a palmového oleje. Nic, čím by se chtěl člověk cpát. Cukrovka necukrovka.
Prošla jsem složení velké části arašídových a jiných oříškových másel v obchoďácích a většinou to bylo všude podobné. Nikde máslo ze 100% ořechů. Navíc poměr cena x množství taky nebyla nejpříznivější.
Zapátrala jsem pak na internetu a našla, co jsem chtěla.
100% oříšková másla, která obsahují kolem 20 g sacharidů na 100 g, což je nic vzhledem k tomu, kolik másla na porci spotřebujete.
Navíc jsou másla plná zdravých tuků a tím regulují glykemii, která po nich výrazně nestoupá.
Ale na rovinu: největším důvodem byla chuť na něco dobrého, po čem jen sáhnu a nemusím se s tím připravovat 🙂.
❗ Vždy sledujte složení. Žádné cukry a jiné přidané látky. Jen ořechy.
Já jsem si oříšková másla právě při těhotenské cukrovce zamilovala. Vyzkoušela jsem jich víc a tato oříšková másla patřila určitě k nejlepším.
Mými favority jsou arašídové, lískooříškové a mandlové. A věřte, že vydrží po celou těhotenskou cukrovku (pokud na ně nebude chodit manžel jako u nás 😃). Po dvou lžičkách budete mít dost.
DOMÁCÍ ZMRZLINA
Minimálně v létě domácí zmrzlina bodne 🙂.
Co budete potřebovat na domácí zmrzlinu bez cukru?
🍦 500 g mraženého ovoce (nejlépe bobulovité)
🍦 1 kelímek zakysané smetany
🍦 Trochu mléka na zředění
Mražené ovoce rozmixujete spolu se smetanou a postupně po lžících přiléváte mléko. S mlékem šetřete a vždy předem zkontrolujte, zda má už zmrzlina požadovanou konzistenci. Bude ho potřeba opravdu jen trocha.
Pokud je pro vás zmrzlina málo sladká, můžete přidat ždibek stévie.
Takhle připravenou zmrzlinu můžete hned spořádat 🙂.
Druhá varianta domácí zmrzliny bez cukru
Další možností je vyšlehat zakysanou smetanu a jogurt (smetany přibližně 4x víc než jogurtu) spolu s čerstvým ovocem a nechat na půl hodiny zamrazit v míse. Dle potřeby můžete opět přidat trochu stévie.
Poté zmrzlinu vyndáte, promícháte a šoupnete zpět do mrazáku. Tenhle postup opakujete několikrát, dokud nebude mít zmrzlina hladkou konzistenci. Pokud byste jí dodatečně párkrát nepromíchaly, bude zmrzlina obsahovat hrubé krystalky vody.
OŘÍŠKY
Znáte ten pocit, kdy si dáte oběd a pak chodíte a daly byste si něco malého na zub? V těchto chvílích je pár oříšků záchrana 😃.
Já si při těhotenské cukrovce dopřávala 😃 – zkusila jsem i druhy, se kterými jsem do té doby neměla zkušenost a už jsme u nich zůstali doteď – pekanové, makadamové nebo para ořechy. Ořechy jsou obecně velkým zdrojem zdravých tuků, omega 3, antioxidantů, vitamínů i minerálů. Pistácie a kešu obsahují sacharidů víc, tak těm je lepší se při těhotenské cukrovce vyhnout. V rozumné míře si pak dávejte i mandle a makadamové ořechy. Nejméně sacharidů pak obsahují lískové ořechy a pekanové ořechy.
LOW CARB TYČINKY
Low carb neboli nízkosacharidové tyčinky jsou parádní svačinka na výlety nebo chvíle, kdy nestíháte a potřebujete jen rychle něco hodit do kabelky.
Tyčinky ale obecně bývají plné sacharidů. Ale ne tyhle. Jsou slazené čekankovým sirupem, který je ideální i pro cukrovkáře obecně, protože má nízký glykemický index.
A to složení? Vaše tělo vám poděkuje.
Související články o těhotenské cukrovce
- Co nejíst při těhotenské cukrovce
- Co jíst při těhotenské cukrovce
- Jak snížit ranní glykémii v těhotenství
- Těhotenská cukrovka rizika
- Ketony v moči v těhotenství
- Nejlepší potraviny při těhotenské cukrovce
- Low Carb stravování při těhotenské cukrovce
- Co mlsat při těhotenské cukrovce
- Vitamín D při těhotenské cukrovce
- Jak předejít těhotenské cukrovce
to je paráda a já doufám,že to mohou i cukrovkáři obecně
Máte pravdu, i pro cukrovkáře jsou tipy dobré.