8 tipů, co mlsat při těhotenské cukrovce (osobně vyzkoušeno)

Poslední aktualizace: 19 prosince, 2024

Máte těhotenskou cukrovku a rádi byste si dopřáli něco sladkého, aniž by se ručička glykémie vychýlila špatným směrem? V tomto článku jsem sepsala mé odzkoušené mňamky, co mlsat při těhotenské cukrovce.

Sladké a já, to je jako Tom a Jerry. Nebo Laurel a Hardy. Prostě nerozlučná dvojka. Proto jsem při těhotenské cukrovce hledala a zkoušela nejrůznější dobroty, co si dopřát.

Ano, některé ženy mají štěstí, že si mohou i s těhotenskou cukrovkou dát kousek buchty a jejich glykemie se nevychýlí. Já jsem ale patřila k těm, kterým se glykémie zvyšovala i při pohledu na sladké. 😀

Vyzkoušejte tipy na sladké, které si můžete dopřát i při těhotenské cukrovceaniž by se vaše glykemie vychýlila nad hraniční hodnoty.

Co mlsat při těhotenské cukrovce bez výčitek?

1. Jablečný štrúdl

Začneme mou stálicí při těhotenské cukrovce. Štrúdl z listového těsta s jablky jsem dělala téměř každý týden, protože mi na něj manžel potají chodil a za 2 dny zbyl jen prázdný pekáč.

To nic ale nemění na tom, že je štrúdl s jablky skvělou pochoutkou, co můžete mlsat při těhotenské cukrovce. Navíc je hotový během chvilky.

Jak připravit jablečný štrúdl bez cukru při těhotenské cukrovce?

  • Připravte si listové těsto, které si můžete běžně koupit v obchodě v mrazícím nebo chladícím boxu.
  • Nastrouhejte jablka – já většinou dávám cca 5 jablek na 2 šišky štrúdlu. Snažte se to s jablky nepřehnat, protože se pořád jedná o ovoce, které vám výrazněji ovlivňuje množství cukru v krvi.
  • Rozválejte těsto a rozložte nastrouhaná jablka.
  • Posypejte skořicí (nešetřete, protože skořice je skvělý způsob, jak si cokoliv osladit při těhotenské cukrovce) a přidejte ořechy.
  • Zabalte štrúdl a potřete vejcem.
  • Pečte cca 20 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Občas ještě štrúdl můžete přetřít vejcem. Jakmile bude zlatavý, šup s ním ven.

Žádné rozinky ani moučkový cukr. I bez toho je štrúdl výborný. Při omezení cukru se vám už po pár dnech během těhotenské cukrovky upraví chutě a štrúdl vám bude připadat dostatečně sladký.

co mlsat při těhotenské cukrovce

Dávat nebo nedávat strouhanku?

Běžně se těsto sype trochou strouhanky, aby nevytekla šťáva z jablek. Doporučuju tam ale strouhanku nedávat a raději oželet, že vám trocha šťávy vyteče. Strouhanka je z mouky, která by vám akorát přidala do štrúdlu dalších sacharidy. A ty při těhotenské cukrovce v nadbytečné míře nechceme. Štrúdlu byste si pak musely dát méně, protože by obsahoval více sacharidů.

S čím si dopřát jablečný štrúdl?

Štrúdl si můžete dát samotný nebo s trochou kysané smetany, řeckého jogurtu, tvarohu. Spojení sacharidů s bílkovinou nebo tukem pomáhá udržet glykemii na uzdě a cukr v krvi vám pak nevystřelí tak rychle.

2. Ovoce se šlehačkou

Ovoce se šlehačkou je skvělý způsob, jak si dopřát něco sladkého při těhotenské cukrovce. A je to dobrota, co si budeme povídat.

Třeba jahody s pořádnou hustou domácí šlehačkou, to zní líp než kdejaká čokoládová tyčinka.

Stačí šlehačka ve spreji?

Asi tušíte správnou odpověď, ale přesto – šlehačce ve spreji se vyhýbejte velkým obloukem, protože její složení by se vaší glykemii vůbec nelíbilo.

Udělejte si poctivou domácí šlehačku, která je chutnější, tučnější a díky tomu zasytí daleko rychleji. Šlehačka ve spreji je naopak plná cukrů a sníte jí bez problémů o hodně víc. Obsahuje 9 g cukrů na 100 g, zatímco ta domácí třikrát míň.

Jak připravit domácí šlehačku?

  • Připravte si smetanu ke šlehání a stolní mixér.
  • Smetanu ke šlehání vyndejte z lednice a ihned přelijte do mixéru, kde ji ušlehejte.

Šlehačku můžete obměnit za tvaroh, řecký jogurt nebo zakysanou smetanu. Můžete sáhnout po klasickou bílém jogurtu, ale nejprve odzkoušejte, jak ho vaše glykémie přijímá. Mně dobře na glykémii nedělal, ale každé tělo reaguje jinak. Řecký jogurt byl v pořádku.

Ovoce vybírejte spíše bobulovité – maliny, borůvky, ostružiny, jahody, které obsahuje minimum cukru. Po ovoci, jako je banán nebo hroznové víno, vám vystřelí cukr daleko víc. Porce ovoce by se měla rovnat přibližně polovině hrníčku.

Se šlehačkou už není potřeba přidávat k ovoci další cukr, ale pokud si dáváte ovoce například s tvarohem, můžete kápnout čekankový sirup nebo zasypat skořicí.

3. Vysokoprocentní čokoláda

Dopřejte si 30-60 gramů kvalitní, vysokoprocentní čokolády. A k tomu třeba pár oříšků, které pomohou utlumit chuť na sladké. Výborná dobrota a navíc doplníte hořčík.

Tip: Čokoláda by měla obsahovat minimálně 75 % kakaa. Čím víc, tím líp pro vaší glykémii.

Najít “vyhovující” čokoládu ale není jen tak. Z obchodů mám nejlepší zkušenost s Lindt a vybranými čokoládami v Lidlu (zkontrolujte jejich složení na etiketě). Jinak je nabídka špatná, protože i tyto vysokoprocentní čokolády mohou mít více cukru.

co mlsat při těhotenské cukrovce

Z mojí zkušenosti je dobré volit čokolády do 20 g cukru na 100 g čokolády (každá čokoláda má množství cukru vypsané na zadní straně). Určitě nesahejte po hořkých čokoládách na vaření. Jen pro příklad:

  • Hořká čokoláda na vaření Figaro má 58 g cukru na 100 g
  • 90% hořká čokoláda Lindt má 7 g cukru na 100 g
  • 85% hořká čokoláda Arriba z Lidlu 12,9 g cukru na 100 g

Online už je výběr hořkých čokolád o dost lepší. Nejvíc jsem si oblíbila tuto 80% čokoládu, protože má bohatou, výraznou chuť a obsahuje jen 17,5 g cukru na 100 g. Čokoláda je skvělá taky na pečení a obsahuje jen kakaové boby a kokosový cukr z nektaru květů palem (narozdíl od Lindt nebo Lidlu).

Tip: Rozehřejte čokoládu ve vodní lázni, naházejte do ní oříšky a lžičkou pak na alobalu vytvořte hrudky. Nechte zatvrdnout a skvělá mňamka je na světě.

4. Ořechová másla

Ořechová másla jsem objevila právě při těhotenské cukrovce. A doteď je pravidelně kupuju, protože si je postupně zamilovali všichni členové rodiny. Do kaše, k jogurtu nebo jen tak na lžičku.

Do té doby jsem vyzkoušela jen arašídové máslo z Tesca a mé dojmy byly dost rozpačité. Nejen chuťově, ale i složením plném cukru a palmového oleje. Nechápala jsem, co na tom ti Američani pořád mají. 🙂

Pátrala jsem dál po kvalitním ořechovém másle, které bude vyrobené pouze z ořechů. Najít takové v obchodech byl docela nadlidský úkol. Zapátrala jsem tedy na internetu, kde je nabídka o dost lepší.

A proč jsou ořechová másla při těhotenské cukrovce skvělá?

100% ořechová másla obsahují kolem 20 g sacharidů na 100 g. Skvělé hodnoty při těhotenské cukrovce. Navíc 100 g nesníte, ani kdybyste sebevíc chtěly.

Dalším plusem je, že jsou 100% ořechová másla plná zdravých tuků. Tyto zdravé tuky regulují glykemii, která po nich výrazně nestoupá.

těhotenská cukrovka co mlsat

Ořechových másel jsem vyzkoušela víc a nakonec jsem zakotvila i ořechových másel Vilgain, které mají za mě nejlepší konzistenci. U některých másel se mi totiž stávalo, že byla moc hutná nebo mi nešla dobře promíchat, takže nahoře zůstal tuk a dole byla jako beton.

Další výhodou jsou hodnoty a složení, díky kterým si můžete dopřát bez strachu ze zvýšené glykémie. Zde jsem uvedla hodnoty mých oblíbenců:

Másla vám vydrží dlouho (pokud vám na ně nebude chodit manžel), protože díky množství tuku rychle zaženou chuť na sladké. A jsou výborná!

5. Domácí zmrzlina

Kdo by nemiloval zmrzlinu. A klidně si jí můžete dopřát i při těhotenské cukrovce. Základem je ovoce a něco tučného k tomu, díky čemu si ani nevšimnete, že je zmrzlina téměř bez cukru.

Co budete potřebovat na domácí zmrzlinu bez cukru?

  • 500 g mraženého ovoce (nejlépe bobulovité – borůvky, malinky, jahody)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • Mléko na zředění

Mražené ovoce rozmixujete spolu se smetanou a postupně po lžících přiléváte mléko. S mlékem šetřete a vždy předem zkontrolujte, zda má už zmrzlina požadovanou konzistenci. Bude ho potřeba opravdu jen trocha. Pokud je pro vás zmrzlina málo sladká, můžete přidat špetku stévie.

Zmrzlina má už po rozmixování dobrou konzistenci pro okamžitou konzumaci. 🙂

Druhá varianta domácí zmrzliny bez cukru

Další možností je vyšlehat zakysanou smetanu a jogurt (smetany přibližně 4x víc než jogurtu) spolu s čerstvým ovocem a nechat na půl hodiny zamrazit v míse. Dle potřeby můžete opět přidat trochu stévie.

Poté zmrzlinu vyndáte, promícháte a šoupnete zpět do mrazáku. Tenhle postup opakujete několikrát, dokud nebude mít zmrzlina hladkou konzistenci. Pokud byste jí dodatečně párkrát nepromíchaly, bude zmrzlina obsahovat hrubé krystalky vody.

6. Oříšky

Znáte ten pocit, kdy vás po obědě honí nesnesitelná chuť na něco dobrého? Dopřejte si pár oříšků, které vám chutě trochu usměrní.

Není ale ořech jako ořech. Sice obecně obsahují méně sacharidů a cukrů, ale některé jsou přece jen vhodnější – para, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy obsahují sacharidů, potažmo cukrů, nejméně.

Ořechy jsou obecně skvělé, v těhotenství dvojnásob. Zde jsou mé oblíbené a důvody, proč stojí za to je občas zařadit do jídelníčku:

  • Vlašské ořechy
    • Pokud hledáte skutečně zdravý snack, vlašské ořechy jsou jasnou volbou. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, což ocení nejen vaše srdce, ale i miminko v bříšku. Obsahují minimum sacharidů a cukru, což je při těhotenské cukrovce ideální. Bonus? Vlašské ořechy pomáhají snižovat záněty v těle.
  • Mandle
    • Mandle jsou takovou klasikou mezi ořechy. Obsahují spoustu vitamínu E, který pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem. A i když mají o něco víc sacharidů než například para ořechy, stále jsou skvělou volbou, když vás honí mlsná. Navíc obsahují vlákninu, která pomůže udržet hladinu cukru v krvi stabilnější.
  • Para ořechy
    • Poklad z Brazílie, který vyniká vysokým obsahem selenu – minerálu důležitého pro štítnou žlázu. Stačí ale jen pár kousků denně, protože selenu je v nich opravdu hodně. Para ořechy jsou jedny z nejméně sacharidových ořechů, takže je klidně přidejte na svůj „cukrovkářský“ seznam.
  • Pekanové ořechy
    • Luxusní volba s máslovou chutí, která vás překvapí! Pekanové ořechy obsahují zdravé tuky a jen minimum sacharidů, což je při těhotenské cukrovce velká výhra. Kromě toho jsou plné antioxidantů a pomáhají snižovat špatný cholesterol.
  • Makadamové ořechy
    • Makadamové ořechy vás možná překvapí svou křehkostí a jemnou chutí. Jsou jedny z nejtučnějších ořechů, což je dobrá zpráva – zdravé tuky vás zasytí a hladinu cukru v krvi nezvýší. Sacharidů v nich najdete jen naprosté minimum.
těhotenská cukrovka co mlsat

7. Low Carb tyčinky

Low carb neboli nízkosacharidové tyčinky jsou parádní svačinka na výlety nebo chvíle, kdy nestíháte a potřebujete jen rychle něco hodit do kabelky.

Low Carb tyčinky bývají obecně plné sacharidů, ale ne tyhle. Jsou slazené čekankovým sirupem, který má nízký glykemický index a pro cukrovkáře je ideální.

A to složení? Vaše tělo vám poděkuje!

8. Pečte chytře

Ani při těhotenské cukrovce se nemusíte vzdát pečení. Stačí jen nahradit několik základních surovin a budete si moct dopřát kousek buchty, bábovky nebo palačinky.

Mandlová mouka

Mandlová mouka představuje skvělou alternativu místo klasické pšeničné mouky. Obsahuje totiž jen 19 g sacharidů na 100 g mouky, proto jsem z ní pekla moc ráda. Dokonce jsem z ní dělala i rohlíčky na Vánoce. 🙂

K porovnání: Špaldová mouka má přes 60 g sacharidů na 100 g a polohrubá mouka dokonce přes 70 g. Pokud si tedy upečete něco dobrého ze špaldové nebo polohrubé mouky, vaše glykémie může vystřelit jako knoflík. Zároveň si vyčerpáte velkou část denního příjmu sacharidů.

Z toho důvodu jsem sahala po mandlové mouce. Mouka je skvělá do bábovky nebo buchty, kde zároveň oceníte její oříškovou chuť. Pozor jen na to, že mandlová mouka neobsahuje lepek, takže je potřeba dodat pojivo (vejce, psyllium). Díky tomu je taky těsto tekutější, tak přidávejte tekutiny opatrně, abyste vychytaly tu správnou konzistenci těsta.

Erythritol

Erythritol byl během těhotenské cukrovky můj největší objev. Představte si, že si můžete cokoliv osladit a hladina cukru v krvi se vám vůbec nezvedne. Tak přesně to erythritol umí.

A jak je to možné? Erythritol je přírodní sladidlo, které není našemu tělo vlastní. Z toho důvodu jen “projde”, aniž by si z něho naše tělo něco vzalo.

Zde je několik výhod:

  • Nízkokalorický: Skoro žádné kalorie, vhodný při hubnutí.
  • Nízký glykemický index: Nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ideální pro diabetiky.
  • Bez vedlejších účinků: Ve srovnání s jinými polyoly (např. xylitolem) je dobře snášen a nezpůsobuje nadýmání.
  • Termostabilní: Lze používat při pečení a vaření. Pozor jen na to, že má asi 70% sladivost oproti běžnému cukru.
  • Chuť: Má jemně chladivý efekt na jazyku, ale jinak jsem rozdíl nepoznala.

Erythritol je dražší než běžný cukr, ale pokud nepečete denně, vydrží vám. My ho doma používáme dodnes. Já mám dobrou zkušeností s tímto, protože je chuťově neutrální a za dobrou cenu.

Čekankový sirup

Čekankový sirup je přírodní sladidlo vyrobené z kořene čekanky, bohaté na inulin, což je vláknina s nízkým glykemickým indexem. Díky jeho vlastnostem představuje skvělou alternativu k běžným sladidlům:

  • Nízký glykemický index (GI):
    • Má velmi nízký GI (obvykle pod 5), což znamená, že nezpůsobuje výrazné zvýšení hladiny cukru v krvi.
    • Vhodný pro těhotenskou cukrovku, pokud je konzumován s mírou.
  • Nízký obsah kalorií:
    • Obsahuje přibližně 5 % kalorií běžného cukru.
  • Prebiotická vláknina:
    • Inulin v čekankovém sirupu podporuje zdraví střevní mikroflóry, což může přispět ke zdravějšímu trávení.
  • Použití v kuchyni:
    • Lze jej použít na slazení čaje, kávy, jogurtu, do kaší, dezertů nebo pečení.

Díky obsažené vláknině může při větším množství nadýmat, tak je dobré to s ním nepřehánět a kombinovat to s erythritolem.

Zde najdete více informací a hodnocení.


Jaké jsou vaše tipy, co mlsat při těhotenské cukrovce? Podělte se v komentáři níže.

Související články o těhotenské cukrovce

2 názory na “8 tipů, co mlsat při těhotenské cukrovce (osobně vyzkoušeno)”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *